Jeg vil ikke blive stur en barnSlig fortelling om Astrid Lindgren
SJANGER: Figurteater, visuelt teater, litteratur.
VARIGHET: 45 minutter.
MÅLGRUPPE: Barn, 5 til 10 år (1. - 4. klasse)
PUBLIKUM: maks 60 per visning
HVOR: Passer i alle typer lokaler, klasserom, bibliotek, saler og lignende
Ta gjerne kontakt med oss for spørsmål, tekniske spesifikasjoner og pris på forestillingen.
Idé og utvikling: et samarbeid mellom Innlandet fylkeskommune og Maja Bekken
Idé og manus: Maja Bekken
Regi: Simon Thomas Rann
Dukker og scenografi: Barbro Bekken
Foto: Yury Rogachev (foto) og Erik Berg Johansen (foto /film)
Co-produsent: Innlandet fylkeskommune
Støttet av: Innlandet fylkeskommune, Norsk forfattersentrum, SPENN
Basert på: Agnes-Margrethe Bjorvands biografi for barn, "Astrid Lindgren", illustrert av Lisa Aisato.
Jeg vil ikke blive stur. En barnSlig fortelling om Astrid Lindgren er en visuell forestilling for barn, basert på biografien Astrid Lindgren av Agnes-Margrethe Bjorvand og illustratør Lisa Aisato. Formidleren, Maja Bekken, kommer til skolen for å vise barna biografien om Astrid Lindgren. Det går ikke lang tid før boka begynner å leve sitt eget liv og fortelle historien om Astrid på sin egen måte...
Vi møter Astrid der hun trivdes aller best: I senga si på formiddagen med kaffe, penn og papir, mens det enda er ro i huset og hun kan skrive. Utrolige ting skjer Astrid denne dagen og barna får ta del i Astrids univers slik det springer frem mens hun sitter der og skriver. Inspirasjonen til disse scenene er hentet fra uttalelser Astrid har kommet med om hvordan hun fikk inspirasjon når hun skrev - i ulike faser av livet.
"Jeg vil skrive for lesere som kan skape mirakler. Barn skaper mirakler når de leser. Derfor trenger barn bøker" - har Astrid Lindgren sagt.
I forestillingen legges det vekt på hvordan mirakler skapes i hverdagen og jeg lar leken og fantasien "ta over kontrollen" over fortellingen. Slik er det at boka leder oss gjennom fortellingen om Astrids liv. Jeg ønsker å formidle til barna at Astrid gjorde mer enn å skrive barnebøker og gi dem et innblikk i arbeidet hun gjorde for å fremme barn, dyr og flyktningers rettigheter. "Den som er veldig sterk må også være veldig snill", sa Pippi Langstrømpe om de voksne, og dette var nok en mening Pippi delte med forfatteren selv.
Jeg har valgt å bruke visuelle virkemiddel sammen med musikk for å formidle historien. Rekvisitter, figurer og annet er laget av materialer som er lett tilgjengelige for barn; papir, papp, plastilina, ståltråd, tre, mascarabørste, perler osb. Det visuelle språket snakker til alle mennesker - uansett alder, bakgrunn og funksjonsnivå. Med enkle virkemidler ønsker jeg å inspirere alle barn til å bruke den gærne fantasien sin til å skape noe - nettopp slik som Astrid Lindgren gjorde! Hos DKS Innlandet har barna også fått et eksemplar av boka i gave etter forestilling slik at de kan utforske mer om Astrid sitt liv og virke - hvis de ønsker det.
I løpet av forestillingen møter barna Astrid, Pippi, Marikken, Emil, Karlsson på taket, Ronja Røverdatter, lofferen Oskar (Rasmus på loffen) og flere.
Hver forestilling innledes og avsluttes med en samtale med barna. Vi snakker om Astrid selv og det som ellers måtte dukke opp av tema hos barna. Seansen avsluttes med at de får se noen av "hemmelighetene" mine, eller noen av figurene, alt ettersom hva de selv er nysgjerrige på. Slik håper jeg at de kan bli inspirert til å finne på noe selv, lese litt og kanskje til og med lage sitt eget figurteater.